vineri, 20 martie 2015

40 de curiozități despre covoare

Postat vineri, 20 martie 2015  la ora 00:01:00  

1. Virusul Norwalk (virusul care provoacă gastrita) poate supraviețui pe un covor murdar cel puțin o lună.

2. Cel mai vechi covor care a rezistat până în ziua de azi este celebrul covor Pazyryk, care are peste 2.000 de ani. Aceasta a fost găsit în anul 1940 într-un mormânt scitic din sudul Siberiei.

3. Microbiologiștii au descoperit că aerul suflat de un aspirator în funcționare este unul dintre cele cele 5 locuri din casa cu cei mai mulți germeni. Celalte locuri sunt: bureții de vase, mașina de spălat, toaleta și coșul de gunoi din bucătărie.

4. Inițial, svastica reprezenta un lucru pozitiv, deoarece a fost simbolul norocului. Ea se găsește pe o mulțime de covoare vechi din America, Europa, India și China.

5. Oamenii de știință consideră că peste 43 de milioane de tone de praf cad peste SUA în fiecare an. 

6. Într-un singur an, se strâng câteva kilograme de pământ sub și într-un covor.

7. Regula celor 5 secunde (care spune că dacă scapi un aliment pe jos, ai 5 secunde la dispoziție să-l ridici și să-l mănânci, până nu se depun bacterii pe el) este un mit; Bacteriile pot trăi chiar și 4 săptămâni pe covor. 

8. Ploșnițele de pat pot trăi în covor. Pentru dimensiunea lor, sunt extrem de rapide și se pot târî câte 100 de metri pentru a se hrăni cu sânge, de obicei pe timp de noapte, când oamenii dorm. Congestia durează 3-10 minute, însă oamenii își dau seama rar că sunt mușcați de acești gândăcei.

9. O persoană pierde în jur de 1.5 milioane de bucățele de piele pe oră,  iar majoritatea intră în covor.

10. Expresia "a băga gunoiul sub covor" a fost folosită pentru prima dată în anul 1963.

11. Covoarele alcătuite din mai multe bucăți sunt mai indicate, deoarece sunt mai ușor de curățat de produse chimice, lichide, firimituri și alte scurgeri care pot duce la mucegai și producerea de bacterii.

12. Naftalina este frecvent întâlnită în produsele de curățare pentru covor. În formă concentrată, este periculos să respirăm aceste substanțe, deoarece pot provoca greață, vărsături și iritație la urinare. Aceste produse se consideră a fi cangerigene și pot fi toxice pentru copii, sugari și animale.

13. Unele covoare fabricate în ultimii ani sunt realizate din fibră artificială de plastic, dar celelalte covoare sunt fabricate din lână înnodată, care poate găzdui larve de gândaci.

14. Pentru a face covorul mai luminos, se presăra sare pe el și se lasă o oră, apoi se aspiră sarea. De asemenea, sarea este eficientă în îndepărtarea urmelor de încălțăminte de pe covor.

15. În Evul Mediu, podelele erau acoperite cu papură, care erau ca niște covoare de unică folosință. Când se murdăreau, erau aruncate la gunoi. Astăzi, covoarele sunt mai rezistente, dar, de cele mai multe ori, aspiratoarele curăță doar o parte mică din mizeria din covor.

16. Covorul plasat lângă șemineu poate părea o idee bună, deoarece se încălzește și ne face plăcere să stăm pe el. Totuși, poate deveni un loc perfect pentru o mică creatură numită "firebrat". Ea are un corp lung, flexibil și este capabilă să mănânce aproape orice.

17. Noile studii făcute de experții internaționali din Laboratoarele Anderson au demonstrat că șoarecii au murit după ce au inhalat vaporii emanați de covoarele noi.

18. Sindromul Kawasaki (numit dupa un medic japonez care a fost diagnosticat pentru prima dată în anii 1960) este o boală rară care este declanșată de substanțele chimice toxice din produsele de curățat pentru covor. Actorul John Travolta și soția lui, Kelly Preston, susțin că handicapul fiului lor este cauzat de expunerea la produsele de curățare pentru covoare.

19. Toate covoarele ar trebui să fie curățate profesional la fiecare 12 luni.

20. Bacteriile cancerigene din țigări se pot strânge în covoarele din casă. Animalele de companie, copiii și bebelușii petrec mult timp pe podea, iar ei sunt predispuși la a dezvolta cancer pulmonar.

21. Covoarele noi pot fi o sursă de emisii chimice. Persoanele care vor să cumpere covoare ar trebui să aerisească covorul bine înainte de a-l pune în cameră.

22. Când covoarele sunt curățate corespunzptor, ele pot îmbunătăți calitatea aerului, deoarece împiedică substanțele care duc la alergii. Cu toate astea, majoritatea oamenilor nu curăță covoarele cum trebuie și ajung să sufere de alergii.

23. Unele modele comune de covoare includ diverse medalioane (calități heraldice și amulete), Boteh (un model denumit după un sat persan), Herati (pește în iaz) un pom al vieții (un simbol adoptat de islamism și de creștinism, simbol ce reprezintă conexiunea dintre lumea aceasta și paradis), stele, "Shou și Fu" (simbolizează viața lungă și succesul), animale, păsări, plante și nori.

24. Aspiratorul a fost inventat după modelul mașinăriei care mătura pe stradă inventată de Edmund Heming în 1699.

25. Aspiratoarele din secolul 20 erau mari, alimentate cu cărbuni și aveau nevoie de 3 oameni pentru a fi folosite. Alte aspiratoare vechi erau puse afară și aveau furtunuri lungi care treceau prin ferestre. Alte modele erau utilizate în casă și erau conectate la o rețea complexă de fire care le permitea folosirea în fiecare cameră din casă.

26. Primele aspiratoare Hoover s-au vândut foarte greu, deoarece potențialii clienți au refuzat să creadă și chiar au fost insultați de ideea că ar putea avea atât de multă mizerie în covoare.

27. Apa minerală este eficientă în curățarea petelor noi de pe covoare. Tot ce trebuie să faceți este să turnați apă minerală pe pata de pe covor, să o lăsați câteva secunde apoi să uscați locul.

28. Pentru a curăța ceara de lumânare de pe covor, puneți o pungă de hârtie peste locul unde a picurat ceară și apoi puneți un fier de călcat încins peste pungă. Ceara va fi absorbită imediat.

29. Pentru a elimina petele de vin de pe covor, frecați pata cu apă minerală sau acoperiți pata cu sare până se absoarbe tot vinul, apoi aspirați pentru a îndepărta sarea. Dacă pata mai este vizibilă, se va curăța mult mai ușor cu produse de curățat covoare.

30. Membrii unei familii sufereau des de probleme gastrointestinale, deoarece aspiratorul lor era spart și de fiecare dată când ei dădeau cu aspiratorul, germenii de Salmonella erau puși la loc pe covor.

31. Pentru a scoate guma de pe covor, apăsați cu cuburi de gheață pe gumă până când aceasta se întărește și se sparge. 

32. Specia de mucegai negru-verzui Stachybotrys chartarum crește pe covoarele ude. Ea produce microtoxine care provoacă dermatită și iritația mucoaselor.

33. Covoarele roșii marcau în mod tradițional rutele ceremoniale și formale ale liderilor și ale politicienilor. Prima referință despre un "covor roșu" este în "Agamemnon" (anul 458 înainte de Hristos) de Aeschylus.

34. Pe covoarele de rugăciune ale musulmanilor sunt țesute obiecte precum: lampa moschee (simbolul lui Allah), bazinul cu apă (simbolul purificării spirituale), munte stilizat (pentru a ridica simbolic zeitatea) sau piatra sacră, Kaaba din Mecca.

35.  Pentru a ridica de adânciturile lăsate de mobila grea, țineți un fier de călcat aproape de covor, pentru ca aburii să ajungă la covor, dar nu atingeți covorul cu fierul de călcat. 

36. Desenele florale de pe covoarele orientale, cunoscute și sub numele de palmete, sunt în mare parte derivate din flori de lotus sau bujor. În unele regiuni apa era un lux, iar florile și fauna reprezentau simbolul paradisului. 

37. Covoare orientale au devenit primele posesiuni extrem de apreciate în Europa în timpul Evului Mediu, când, cel mai probabil, cruciații s-au întors acasă cu ele.

38. Deși nu se știe când au fost produse primele covoare, ele au fost cel mai probabil făcute cu secole înainte de Hristos de nomazii din Asia Centrală ca o soluție a izolării corturilor. Peste secole, țesutul covoarelor a fost transportat spre Orientul Mijlociu de armatele invadatoare, de comercianți și de nomazii migratori.

39. Aerul din spațiile interioare conține de două ori mai mult praf decât aerul de afară.

40. Covorul lungește viața puricilor maturi, deoarece ei se dezvoltă cu ajutorul temperaturii uscate din covor. Pe de altă parte, ouăle de purici iubesc covoarele umede (care pot acumula umezeală din cauza ventilației inadecvate, umiditatea aflată în covoare de bucătărie sau indundații).
        Dacă îţi place ce scriu, poţi da like la pagina blogului:

Despre Annitu

Write admin description here..

0 războinici au comentat:

Ai o părere despre ce-ai citit mai sus ?

Abonează-te
ca să primești e-mail când se postează ceva nou.

© 2011 - 2018 Război în... 1. Toate drepturile rezervate.
back to top